Thursday, September 10, 2009

Mana SATU paling berharga???

Ustaz aku penah cakap.. Antara hidayah Allah, maruah, ngan nyawa.., mana paling berharga?? Tah la. Aku pown x taw. Buntu memikirkan..
Hidayah Allah? Ya.. Sangat penting. Kalaw kita x berdoa terhadap Maha Pencipta, ya.. dengan mudah kita akan terjerumus ke dalam lembah yang amat hina di sisi Allah Taala sedikit demi sedikit tampa kita sedari. Sejengkal kita leka, sedepa Allah tinggalkan kita kata Mama aku. Sebab tu kita tidak boleh berlekang dengan doa agar lembayung Allah sentiasa bersama kita. Adanya hidayah Allah, bermakna semakin hampir kita dengan syafaat Allah. Mungkin sekarang kita terfikir.. Ada apa dengan syafaat?? Kalaw aku taw... Dah lama aku story sebijik2 kat hampa. Biaq kita pakat taw syafaat tu apa. Allah Maha Adil.., sapa dekat dengan Dia, aku confirm syafaat Allah milik mereka. Tu kisah hidayah Allah.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maruah. Setiap orang wajib jaga maruah. Pecahan maruah terbahagi kepada banyak konteks. Maruah diri, keluarga, agama, bangsa, negara. Haa.. Bila dah wat pecahan macam tu.., baru kita sedaq, sebenaqnya kita galas banyak tanggungjawab. Maruah diri sangat penting sebab sangat berkait rapat dengan maruah keluarga. Sekali tersilap.., alamat menconteng arang kat muka parents kita. Nauzubillah.. Mintak simpang. Sedangkan kita taw.., penuh kesusahan, jerih perit nak membesarkan zuriat yang dilabelkan sebagai amanah Allah. Aku terfikir lagi.. Betapa hebatnya golongan ibubapa menabur jasa dalam membesarkan anak-anak. Dua insan mampu membesarkan seramai-ramai anak. Tetapi terlintas dalam kepala hotak aku, kenapa seramai-ramai anak 'membuang' dua insan ini di pusat jagaan orang2 tua. Sebab tu maruah muhimmum jiddan8. Sebagai contoh untuk peringatan diri aku dan bersama.., bila orang Melayu mengamalkan seks bebas, akan lahir insan yang x bersalah di longkang, tandas, dan banyak lagi. Pernah tak korang renung sejenak? Melayu itu adalah Islam. Bila situasi macam tu berlaku.., maruah Islam akan tercalar. Kata Islam is the way of life.. Tapi kenapa perkara2 menjijikkan tu boleh terjadi dalam agama kita yang diredhai..?? Outsiders akan merendah-rendahkan agama kita. Macam mana kita nak dakwah depa supaya masuk ke agama kita?? Bila depa pertikai.., apa kita nak jawab?? Hang pikiaq sendiri la. Sebab tu maruah juga berharga.., sama hebat dengan hidayah Allah...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nyawa pulak x dapat lari daripada jasad kita. Seiringan setiap detik, setiap saat, dan setiap waktu serta ketika. Melainkan Allah telah menceraikan roh dengan jasad kita. Tu kuasa Allah. Kita x taw. Kita sebagai hamba-Nya.., hanya mampu membuat persiapan menghadapi dunia di sana pula. Setiap nafas yang disalurkan ke jantung, semua milik Allah. Kalaw nyawa x mengisi jasad, ibarat macam bangkai. Mungkin terlalu kasar aku katakan. Tetapi hakikatnya macam tu lah.. Kenapa nyawa berharga?? Sebab sekali Allah tarik nikmat itu.., kau tidak akan menghuni alam ini lagi. Allah nyatakan dalam Al-Quran kita dijadikan daripada mani yang hina kemudian nutfah, alaqah, mudghah, 'izam, daging sehinggalah kita menjadi kita yang sekarang. Allah juga menyatakan dalam proses kejadian manusia, salah satu peringkat tu rupa kita seperti benda yang dikunyah. Kajian saintifik dilakukan, dan ternyata betul.. Hebatnya Engkau Ya Allah.. Tapi bila kita mati.., kita kembali ke tanah. Sama macam kejadian Adam A.S yang dicipta daripada tanah. Hmm.. Nyawa. Sesungguhnya Allah dah kata. HANYA Dia yang berhak kat atas nyawa kita, hamba-NYA. Kenapa ada jugak makhluk yang nak bunuh diri..?? Tah la. Aku x paham ngan fikiran orang macam depa. Mintak dijauhkan. Percayalah.. Setiap masalah yang Allah berikan kat kita.., ada jalan penyelesaian. Apa yang Allah beri tu.., nak uji kita. Ujian Allah x kan melebihi kemampuan kita. Setimpal. Kenapa kita nak ambik langkah mudah tamatkan riwayat sendiri??
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jelas sekali hidayah Allah, maruah, ngan nyawa amat berkait rapat dalam aqidah kita. Hmm... Tapi..., yang mana satu nak menduduki carta nombor 1..?? Renungkanlah..

No comments:

Post a Comment